Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Daguitstap 2016

Zaterdag 16 april, om 06u30’ staan al enkele enthousiastelingen klaar om in te schepen voor de jaarlijkse daguitstap van NSB Dudzele uitgave 13.

Om 07u00’ stipt kunnen wij met 70 personen vertrekken met een indrukwekkende luxe dubbeldek autocar ingehuurd bij forward travell.

Onze eerste afspraak is bij café-brasserie Jules Verne in het centrum van Beveren. Wij worden er vergast op een ontbijt met 2 koffiekoeken, 2 koffies en……….  een vriendelijke vlotte bediening.

Onze volgende halte is voorzien in de onmiddellijke omgeving van het vliegveld van Deurne voor een bezoek aan het museum STAMPE EN VERTONGEN’, een pareltje voor vliegtuigfanaten

3 gidsen, flamboyant in hun job vertellen ons vol enthousiasme alle info over de tentoongestelde retro vliegtuigen. Na een 80 tal minuten wordt de rondleiding afgerond en is het tijd voor de traditionele openluchtaperitief

 

Café ‘De Wandeling ‘ in Lipelo is de volgende locatie.

Daar kunnen wij genieten van de lunch: voorgerecht ,hoofdgerecht, een dame blanche en een koffie, dit alles gebracht in een decor avant la lettre.

Hoog tijd om wat aan regionale cultuur te doen en daarvoor hoeven wij ons amper een 6 tal km te verplaatsen om in het Mekka van een wereldwijd verspreid Belgisch bier te belanden: de brouwerij “DE DUVEL”.

Een gids waarvan wij qua chauvinisme alleen maar gezond jaloers kunnen op zijn verteld ons in geuren en kleuren alle waarheden al dan niet met een kleine of een grote W over productie en distributie van den duvel.

Na de rondgang werd er nog een mini workshop gehouden (zoals dit heden genoemd wordt) over de kunst van het uitschenken en degusteren van het heerlijke gerstenat. Een tweetal degustaties en een mooi duvelglas als afschijdsgeschenk zijn de bekroning van dit interessant bezoek.

Na al die wereldlijke geneugten brengen wij op de militaire begraafplaats van Mechelen een bezoek aan het graf van 2 gesneuvelde dorpsgenoten namelijk

Danneels Edward en Bodyn Gustaaf.

Wij houden een herdenkingsplechtigheid met een korte toespraak bloemenhulde, last post en Belgische hymne. Iedereen is wat onder de indruk tijdens dit serene gebeuren.

De tekst van de toespraak vind u hieronder:

Danneels Edward en Bodyn Gustaaf

Gestorven voor het vaderland zo staat het vermeld in de boeken.

U beiden maakt deel van de 20 jonge gesneuvelde mannen uit  ons dorp die in dramatische omstandigheden plots afscheid moesten nemen van  familie, vrienden en dorpsgenoten om ons land te verdedigen tegen de invaller.

Ellende, kou, honger, schrik, eenzaamheid en  heimwee naar een vredig leven in uw dorp Dudzele; dit hebben jullie wellicht allemaal meegemaakt.

De oorlog was amper 2 maanden oud

Op 27 en 28 september 1914 hebt u beiden,  amper 21 jaar oud, uw toekomst moeten prijsgeven.

Over de zin of de onzin van uw dood en de dood van alle oorlogsslachtoffers zullen we het maar niet hebben.

Maar wij zijn u niet vergeten, wij houden uw naam in eer en blijven u herdenken en de boodschap nooit meer oorlog doorgeven aan de volgende generaties.

Edward en Gustaaf, rust in vrede.

Zo wordt het stilaan tijd om onze terugweg naar het huisfront aan te vatten.

Onder het motto ‘wij gaan nog niet naar huis’ houden wij nog maar eens halt om de inwendige mens te versterken. Het Jagershof te Ursel midden natuur en bos .

Prachtige omgeving, correcte vlotte bediening en voortreffelijke broodmaaltijd met alles erop en eraan.

Moe maar tevreden begeven wij ons naar onze thuishaven, een woordje dank voor het bestuur, de collegialiteit van de ganse groep en vooral onze gids Paul De Vuyst en de super vriendelijke en gedienstige chauffeur is zeker op zijn  plaats.

 

Hopelijk afspraak met zijn allen op 13 november tijdens de herdenking en aansluitende feestmaaltijd waar wij traditioneel  een film projecteren over o.a. deze uitstap.