VOORDRACHT LAGERE SCHOOL

3de en 4de leerjaar

Vrijdag, 30 oktober 2015

Naar jaarlijkse gewoonte kon NSB Dudzele enkele uren met de lagere klassen doorbrengen.

’s Morgens deelden Irene Bruynooghe en Gilbert Amandels hun persoonlijk beleefde ervaringen met de jongens en meisjes van het vijfde en zesde leerjaar.  Maar eerst werd de enthousiaste groep door het Dudzele van toen geleid aan de hand van oude foto’s die telkens met beelden van vandaag werden vergeleken.   Dit bracht niet alleen nieuwe inzichten maar gaf tevens een extra dimensie aan het geschetste verleden van ons dorp; de oude foto’s in combinatie met opgediepte doorleefde herinneringen wakkerden heel wat nieuwsgierigheid aan.  Zowel Irene als Gilbert werden overstelpt met vragen.  Samen met de kracht van micro en geluidsversterker kon iedereen horen en volgen wat gezegd werd.

Na vijf en zes volgden het vierde en derde leerjaar.  Beiden klassen kregen het verhaal van de jonge Engelse tienerpiloot Christopher.   Wat begon als een avontuurlijke vlucht boven België eindigde echter in een thriller met slechte afloop.  De Engelse bommenwerper werd zonder pardon uit de lucht geschoten door Duitse jachtvliegtuigen en de drie Engelse bemanningsleden vonden de dood, nabij de Herdersbrug, op 7 juli 1940.  Een filmpje van hun laatste vlucht en de herdenkingsplechtigheden vorig jaar waren een waardige afsluiter van dit spannend verhaal.

NSB Dudzele dankt de school, maar vooral alle jongens en meisjes, en hoopt van harte iedereen terug te zien op 11 november of op een volgende gelegenheid.

5de en 6de leerjaar