DAGUITSTAP NOTRE-DAME DE LORETTE

23 april 2015

NSB Dudzele op stap:

voor de 12de keer nooit thuis !!!

Een zonnige morgen, 58 enthousiaste deelnemers, een perfecte cocktail voor een autocarrit naar verschillende orrlogssites wo-I. Om 08 uur stipt vertrekken we richting Ledegem voor het nuttigen van de koffie à volonté met 2 koffiekoeken in de mooie zaak " HET KLEINE MEER ".

VIMY

Eenmaal de inwendige mens is versterkt rijden we richting la douce France waar we halt houden aan het herdenkingsmonument van Vimy.

7 jaar heeft men gewerkt om dit immense bouwwerk te voltooien ter herinnering aan de Canadese oorlogsslachtoffers van de hevige gevechten aldaar tijdens      WO-I

Na dit indrukwekkend bezoek begeven we ons richting  Ablain-Saint-Nazaire.

ZIVY CRATER, THELUS

Al voor we halt houden in Ablain-St-Nazaire zijn we van plan nog even een kort bezoekje te brengen  aan een van de grootste mijnkraters:  de Zivy krater in Thélus alwaar we onze traditionele “open-door aperitief “ plannen om wat te bekomen van al die oorlogsellende. Helaas, aan een kruispunt in de buurt beslist het lot er anders over. We nemen de foute afslag en merken rap dat we op het verkeerde pad beland zijn. Terugkeren is onmogelijk en omrijden zal te veel tijd in beslag nemen.

Wij besluiten dan maar onze aperitief aan het eerstvolgend pleintje te nemen, heelaas, het bezoek aan de krater zal voor een volgende keer zijn. Eens de aperitief maison verorbert (’t heeft niet lang geduurd) rijden we rechtstreeks naar “ l’Estaminet de Lorette “

Estaminet de Lorette " l'Abri des Visiteurs"

Kotje vol zeggen ze in Dudzele; inderdaad restaurant volzet en de eetzaal voor groepen mag zich verheugen op 3 bussen. Op het eerste gezicht sombere vooruitzichten voor ons tijdschema.

De uitbater en zijn personeel zijn echter uit het goede hout gesneden en zorgen voor een vlotte bediening bij het voortreffelijk 3 gangen menu. Voor het dessert een zelfgebakken taart met opgespoten tekst “ NSB DUDZELE “  luisterrijk gepresenteerd met brandende fusees. Niets dan lege borden bij het afruimen en dat is altijd een goed teken.

Maagje gevuld het hartje verlangt rust maar het zal voor vandaag niet zijn.

2 gidsen staan o,s om 14u15 op te wachten voor een rondleiding op de begraafplaats, kapel en necropool. Op de begraafplaats liggen 20000 voornamelijk Franse gesneuvelden samen  met een duizendtal Russen begraven. Tussen die 20000 ligt er 1 Belg namelijk Adolph Verbalvert.

Een sereen eerbetoon met een korte toespraak, 1 minuut stilte, last post (gebracht door onze medereiziger Jacques Pieters) bloemenhulde en groet met de vlag; dat hij in vrede mag rusten.

Estaminet de Lorette " Abri des visiteurs "

Kotje vol zeggen ze in Dudzele; inderdaad het restaurant volzet en de eetzaal voor groepen mag zich verheugen op 3 bussen. Op het eerste gezicht sombere vooruitzichten voor ons tijdschema.

Maagje gevuld het hartje verlangt rust maar het zal voor vandaag niet zijn.

Wij brengen een sereen eerbetoon met een korte toespraak, 1 minuut stilte, last post (gebracht door onze medereiziger Jacques Pieters) bloemenhulde en groet met de vlag, toch een beetje emotionele gebeurtenis, dat de jongen in vrede mag rusten.

De crypte onder de lantaarntoren is zeer indrukwekkend : 24 opgebaarde kisten van onbekende soldaten van alle grote Franse oorlogen en de restanten van 20000 onbekende gesneuvelden. Het doet een mens nadenken oer de waanzin van een oorlog.

Anneau de la Mémoire

Om af te sluiten brengen we nog een bezoek aan de verleden jaar ingehuldigde Anneau de la Mémoire waar niet minder dan 600000 namen van gevalenen gegraveerd zijn. Zo waar ook de naam van één van onze dorpsgenoten: Danneels Edmond. Hoog tijd om terug in te schepen, terug naar het vaderland, bestemming "Hof Van Commerce" in Stavele.

Hof van Commerce in Stavele

Een uurtje rijden moest de chauffeur zich niet even van weg vergissen........ Bij Iris aangekomen is alles klaargezet ware het niet dat een andere car 5 minuten voor ons aanspoelde en al onze gereserveerde plaatsen innam door een misrekening van de flamboyante Iris, uitbaatster van de zaak.

Veel tijd om ons onder te dompelen in de nostalgie die de zaak uitstraald hadden we bijgevolg jammer genoeg niet.

De boerestute met een schelle van de zeuge of paté of kaas hebben wij bijgevolg wat haastig moeten verorberen want in Ieper wordt er niet gewacht met de herdenkingsceremonie.

Menenpoort Ieper

Het is 19h15' als we ons posteren aan de Menenpoortvoor de plechtigheid om 20u00' en we zijn niet alleen. Het is haasten geblazen om nog een goed plaatsje te bekomen met zicht op het ganse gebeuren. Een gans regiment Canadezen met piperband lijd de ceremonie in ter gelegenheid van de 100ste vejaardag van de eerste gasaanval. Vele instantie's en familieleden van gesneuvelde Britten en Canadezen brengen een bloemenhulde. Ook wij van de NSB Dudzele zijn present met ons bestuur en onze vaandrig Robert. Het is een zeer emotioneel gebeuren. Niet minder dan 7 klaroenblazers spelen DE LAST POST als oogtepunt vandeze dagelijkse herdenkingsceremonie. Meer info over deze herdenking en nieuws over de  Last Post Federatie vind u hier.

Dit is meteen het einde van een gevulde dag, om 9u55' zetten we terug vaste voet op Dudzeelse bodem en kunnen we enigzinds moe maar zeer tevreden terugblikken op deze uitstap. Met dank aan Paul De Vuyst onze plaatselijke gids die alles in zijn eigen beklijvende stijl aan elkaar praatte. Ook dank aan Christel voor de prachtige bloemstukken , Jacques voor de muzikale ondersteuning Magda voor het verzorgen van de out-door aperitief, Erik voor de stand-by met de rolwagens waar nodig en iedereen die bijgesprongen heeft waar nodig.