11 November Herdenking 2013

Dudzele, 11 novemberherdenking 2013

Een herdenking van een gans dorp

De herdenkingsdag begon om kwart voor tien. De optocht begon op de Dorpsplaats. Onder de begeleiding van de Passchendaele 1917 Pipes & Drums, de vele verenigingsvlaggen, bestuursleden en de KSA begaf men zich richting kerk.

De Eucharistieviering werd verzorgd door Eerw. Deken Breyne bijgestaan door de lektoren en de misdienaars.

De misviering werd opgeluisterd door de prachtige stem van plaatselijke juf. Caroline (De Lenaard) en ons bestuurslid Peter, het samenspel van de “Pipers” en de Koninklijke Harmonie Poldergalm onder leiding van Erwin Swimberghe, de engeltjes uit het kinderkoor (onder leiding van juf Caroline) en het Dudzeels parochiekoor met organist Pierre Vandenkerckhove.

De Dudzeelse gesneuvelde Cyriel Vanrafelghem stond centraal in de misviering.  Een tekst over het leven van Cyriel werd met veel gevoel voorgelezen door Greet.

Voor het altaar werden door de kinderen klaprozen opgesteld, telkens een naam van een oorlogsslachtoffer werd afgeroepen. De ruim 400 aanwezigen in de kerk waaronder vele kinderen van de basisschool “De Lenaard” en de jeugdbeweging “KSA” zorgden met zijn allen voor een serene eucharistieviering dito herdenkingsplechtigheid .Het  naar beneden dwarrelen van honderden vredesbloemetjes uit de nok van de kerk zorgde voor een emotioneel moment.  Na de misviering trokken de aanwezigen, in stoet naar de herdenkingskapel.  Aan de kapel werden vredesballonnen opgelaten door de kinderen.

Met een natje en een droogje werd bijgepraat in de zaal De Polder.  In de namiddag werd een  feestmaal genuttigd.  De voorzitter van NSB Dudzele richtte het woord aan de aanwezigen. Naar jaarlijkse gewoonte werd daarna de gesneuvelde Cyriel Vanrafelghem in de kijker gezet, Paul De Vuyst bracht een boeiende lezing dit aan de hand van vele foto’s. Cyriel sneuvelde onder

Duits vuur in het plaatsje “Over de Vaart (Boortmeerbeek)

op 12 september 1914, hij was amper 27 jaar. Deze lezing werd door iedereen erg gesmaakt.  Als afsluiter werden een paar filmpjes van het afgelopen NSB werkjaar getoond (onder andere de jaarlijkse daguitstap).

Zo eindigde een rijk gevulde dag die enkel kon slagen dankzij de inzet van een ganse groep vrijwilligers in een prachtige organisatie.  NSB Dudzele dankt dan ook graag alle aanwezigen en helpers, zoals het hoort: dank aan allen door allen.