Uitstap 2011

Voor de 10de maal op stap met

NSB Dudzele

Zaterdagmorgen 30 April, het beloofd een mooie zonnige en warme dag te worden.

Om 07u00 komen we met de nodige bagage voor de aperitief maison als echte frigobox toeristen op de plaats van de afspraak,  ruim op tijd maar nog te laat om de eersten te zijn. De bus staat al klaar en de eerste vroege vogels hebben blijkbaar al hun favoriete stek gekozen.
Om 07u30’ stipt kunnen we dan ook met zijn 58 vertrekken richting Adegem voor een bezoek aan de Miltaire begraafplaats waar er benevens 1119 Canadezen ook nog 33 Polen en 2 Franse gesneuvelden W-O 2 begraven zijn. Het is een prachtig onderhouden begraafplaats zoals we dat van alle Gemenebest begraafplaatsen gewoon zijn. Na dit ingetogen bezoek vervolgen we onze tocht naar Ename-Oudenaarde. Tijd genoeg voor ons bestuurslid en rechearche-man Paul De Vuyst om in zijn boeiende vertelstijl 't een en 't ander te vertellen over het leven in ons dorp tijdens de oorlogsjaren van de 1914 - 1918.
Meer daaover kun je inlezen in de syllabus die iedere deelnemer heeft gekregen en U  kunt aanklikken in lijkerbalk .

DE VIERSCHAERE is onze volgende stop. Over de merkwaardige geschiedenis van dit pand kan je meer lezen als U hier klikt. Een mooie en nette zaak waar we vergast worden op  2 voorziene koffiekoeken met koffie à volonté.

DE RONDE VAN VLAANDEREN.

Niet minder dan Freddy Maertens gidst ons op een vlotte manier gedurende 90 minuten in zijn eigen gezapige stijl door dit museum. Een voor velen openbaring over de geschiedenis van Vlaanderens trots:
                       DE RONDE VAN VLAANDEREN

Tijd voor den aperitief!!!!

Naar jaarlijkse traditie wordt de ganse groep vergast op een aperitief maison met wat bijhorende versnaperingen en dit als toemaatje van de vereniging NSB. Daar Kamiel en Maria Verlinden-Huys vandaag  dag op dag 53 jaar geleden elkaar eeuwige trouw beloofden hebben ze er aan gehouden dit traktaat gedeeltelijk op hun rekening te nemen. Natuurlijk viel dit sympathiek  gebaar bij iedereen in goede aarde en werd er gedronken op heil en gezondheid van de jubilarissen.

Middagmaal in Restaurant ’t Veer
aan de oevers van De Schelde

Terug een voltreffer op culinair gebied, een mooie zaak, mooie omgeving, vriendelijke bediening en …………………………iedereen tevreden, daar doen we het voor.
Voor wie er niet bij was of het al vergeten is; hieronder het menu:
-          Velouté van groene asperges met ricotta en
       gedroogde hamsnippers.
-          Gebakken varkenshaasje met kriekbiersaus,
      gevuld appeltje in de oven en
         aardappelkroketjes.
-          Koffie
-     1 consummatie aangeboden door NSB Dudzele.

Om 14u00’ stipt is iedereen terug present op de bus en vertrekken we nog steeds stipt op schema naar onze volgende bestemming.

Het kasteel van OOIDONK:
           pure nostalgie

Omleggingen in en rond Ooidonk brengen onze chauffeur langs smalle straatjes en in nauwe papieren. Zekerheidshalve beslist de chauffeur het kasteel op te bellen om de veiligste weg te nemen met de car.
Drie gidsen, twee heren en een dame staan ons op te wachten voor een gidsbeurt in dit prachtige kasteel.
Uiteraard was het een zeer interessante rondleiding  waar we gedurende anderhalf uur rijkelijk konden genieten van de praal en pracht van de Bourgeoisie van weleer.
Hoog tijd om terug met de voetjes op de grond te komen en in te stappen naar de volgende lokatie.

Wij reizen om te leren (en te proeven)

Jeneverstokerij Filliers
     Deinze

Een inleidingsfilmke brengt ons in de wereld van de geestrijke dranken. Een vriendelijke gids leert ons tijdens de rondleiding alle basistechnieken van het stoken. In de voorraadkamer waar de jenever rijpt in de eiken vaten worden we bijna dronken van de geur en komt het water in de mond van de goesting. Maar niet getreurd, na de rondleiding krijgen we als toemaatje een 5 tal verschillende soorten jenever te proeven. Wie het wil kan nog een paar flessen aanschaffen om na te genieten aan het thuisfront. Met een verlichte geest stappen we terug op de bus naar onze laatste bestemming van de dag.

Avondeten in DE HALVE MAENE

Beernem

De halve maene is gelegen langs de Gentse vaart en is pas te bereiken via een kleine landweg. Maar Rommy (onze chauffeur) is niet uit haar lood te slaan, met een koelbloedige precisie worden we tot bij de uitbating gebracht. De stutten met een schelle of 2 van het zwin liggen al op ons te wachten. Aan de muur van de eetzaal hangt er een cross fiets en een regenboogtrui. eigendom van 5 voudig wereldkampioen veldrijden Bertje Vermeire die hier het eerste levenslicht zag. Bertje heeft er aan gehouden ons even te komen begroeten en wordt daarvoor bedankt met een hartig applaus. Na wat gepalaver is het tijd om naar het thuisfront terug te keren. In de bus wordt er nog wat heen en weer bedankt. Daarbij worden uiteraard onze gids Paul en onze vriendelijke en behulpzame chauffeur Rommy niet vergeten. Nog eens bedankt aan allen en hopelijk tot op de 11 novemberherdenking.

M. Van Acker