Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

 

Daguitstap N.S.B. Dudzele

.

Op 01 april om 07u30' stonden we terug met zijn 54 klaar (busje vol) voor onze 8ste jaarlijkse uitstap. Na een rit van 2u30'  hielden we onze 1ste halte voor het nuttigen van een 2 tal koppen koffie en een chocoladekoek.

Locatie was "Het Leerdeken" in Steenhuffel, een op rust gesteld treinstation waar het interieur de vroegere sfeer van alles wat met treinen en treinstations te maken had uitstraalde.

Stralend waren ook de uitbaters, een jong vriendelijk koppel die voor ons bezoek speciaal hun zaak hadden geopend.

Zowel de koffie als de versnapering werden erg gesmaakt.

Na een uurtje gekeuvel konden we te voet, want ’t was niet te ver, naar de brouwerij "PALM" voor een uitgebreid bezoek.

Een vriendelijke dame met een Hollands accent gaf ons een welkomst woordje waarna er een kort inleidingfilmpje geprojecteerd werd met de grapjas Wim Opbroek in de hoofdrol.

Met de dame als gids brachten we dan een bezoek aan de brouwerij. 

Het hele proces van gisting van de mout tot het eindresultaat : een goeie pint bier, werd ons in geuren en kleuren uitgelegd.

 

Na de rondleiding werden we met een treintje naar de wat verder gelegen stoeterij gebracht. De stallingen, de trekpaarden, het gerestaureerd kasteel Diepenstein, alles lag er kraaknet bij.

De uitrusting van de gespannen en de paarden waren adembenemend mooi en verzorgd tot in de puntjes.

Na dit bezoek werden we terug naar de ontvangstzaal van de brouwerij gebracht waar iedereen een of meerdere gratis degustaties aangeboden werden.

Iedereen kon kiezen uit een aantal soorten bier zoals Brugse Tripel, Palm, Rodenbach, Steenbrugse Tripel e.a.

 

Intussen was het middag en tijd voor een stevig middagmaal met......aangepast bier.

De menu zag er als volgt uit:

Waaiertje van zalmrollade met Rodenbachdressing vergezeld van Rodenbach van ‘vat

Opgevulde Mechelse koekoek met spinazie, graanmosterdsausje en amandelkroketjes

-

In framboise gemarineerd peertje met vanille-ijs en gebrande amandel

-

Koffie en versnaperingen

Na de koffie werd er verzamelen geblazen en met zijn allen terug in de car, richting Brussel voor een bezoek aan het "Koninklijk museum van het leger en de krijgsgeschiedenis"

We werden in 2 groepen verdeeld en met 2 gidsen werden we rondgeleid in een tamelijk strak tempo door de vele tentoonstellingszalen. Na anderhalf uur was de rondleiding jammer genoeg reeds ten einde en langer mochten we niet rondkijken want de zaalwachters stonden al met hun sleutels in aanslag om de zaak te sluiten tegen 16u30'. Wel heel vroeg naar mijn mening, maar we zijn in Brussel en.....à la guerre comme à la guerre.

Buiten was het mooi weer en naar gewoonte werd iedereen vergast op een paar jeneverkens maison met een kleine versnapering. Kwestie van de ambiance er in te houden.

De tocht om buiten Brussel te geraken tijdens het spitsuur was er eentje zoals de processie van Echternach. Na een vol uur kregen we eindelijk de basiliek van Koekelberg in het vizier en daarmee het einde van de slakkengang.

In Maldegem was de volgende stop, midden ten lande. "Groot Ardoes" noemde de zaak. Een traktaat van onze vereniging gevogd door n'en paar stutten met beleg naar keuze afgerond met een dessertje vond bij iedereen zijn weg, alles werd doorgespoeld met een paar jatten koffie.

De uitbater, een fervente "Piper"  verraste nog iedereen met het spelen van een paar tunes met de doedelzak, kwestie om in de sfeer te blijven. De man wist van geen ophouden, zelfs toen iedereen op de bus zat klaar om te vertrekken Om 21u00' waren we met zijn allen terug aan het thuisfront na een lange maar mooie dag.

 Met dank voor de foto's : Jean-Pierre De Wulf