Bevrijdingsfeesten Dudzele

dag 18 september

Zaterdag 17 september

z

Reeds op vrijdagavond werd ons dorp geconfronteerd met de eerste geallieerde militaire voertuigen anno 1940-1945 die hun bivakplaats rond de zaal “ DE POLDER “ opzochten.

Ook een  STAGHOUND, SHERMAN TANK, BREN CARRIER, LINX en ander zwaar materiaal werd met een speciale dieplader van ABN Transport aangebracht.

De zaterdagmorgen leek ons anders zo rustig polderdorp op een versterkte burcht door de aanwezigheid van een 75 tal oldtimer militarry veteran cars.

Zowel de bezetters als de bevrijders waren van de partij. (voor alle duidelijkheid betrof het zuiver geschiedkundige groepen)

Omstreeks 11u45 begaf de kolonne zich naar het stadhuis van Brugge waar er door  STAD BRUGGE een receptie aangeboden werd. Bij de aankomst van de voertuigen op de Burg werden we vergast door een muziekkapel die de bij het spelen van populaire liedjes van tijdens de oorlogsjaren er meteen de stemming inbracht. Aan de ingang van het stadhuis vormde zich een erehaag met vaandrigs van de Vaderlandslievende verenigingen.

Meteen was de Burg overspoeld  met een massa toeristen die aangenaam verrast waren met het hele gebeuren.

Van uit Brugge reed het konvooi langs schilderachtige landelijke wegen naar Damme. Velen hadden het gezelschap in hun voertuig gekregen van een oud-strijder of van een deelnemer van het dagopvangcentrum voor mentaal gehandicapte personen“ 't VELDZICHT “ voor wie de opbrengst van de totale benefietorganisatie bedoelt was. In Damme werd iedereen vergast op koffie.

Na het gebeuren werd in tegenwoordigheid van Burgemeester Moenaert  van Brugge de tentoonstelling over "Dudzele en omgeving tijdens beide wereldoorlogen" geopend.

Omstreeks 16u00 belandde iedereen terug in Dudzele voor de réenactment van de bevrijding door de Canadese "Manitoba Dragoons"

De bezetter was nog in volle actie met  paspoort controle (shein); waarna er nog een drilloefening werd uitgevoerd.

Bij het weergalmen van de sirenes voor bomalarm sloegen de Duiters in paniek op de vlucht en werden de binnenkomende Canadese Manitoba Dragoons in een ware kermissfeer verwelkomt door de plaatselijke bevolking.

Kinderen kregen snoep van de soldaten en de meisjes verwelkomden de bevrijders  met bloemen en kussen.

Het was een zeer emotionele gebeurtenis waarbij menigeen een traantje wegpinkte.

Daarna werd er nog een foto genomen met een 30 tal mensen voor de staghound alwaar zij precies op de zelfde lokatie 60 jaar geleden ook werden gefotografeerd.

Na deze bevrijdingsact werd in tegenwoordigheid van Burgemeester Moenaert  van Brugge de tentoonstelling over "Dudzele en omgeving tijdens beide wereldoorlogen" geopend.

Zondag 19 september.

Om 07u00 stipt werden de talrijke bivakkerende réenactors gewekt op het klaroengeschal van de Réveil.

Om 09u00 begaf de stoet met alle NSB vaandrigs (22) en voorzitters onder begeleiding van 2 standaarden te paard en de “Fleming-Piperband “ doedelzakspelers zich op weg naar de kerk; gevolgd door de harmonie "De Poldergalm “ geéscorteerd door de vaandrigs en de voorzitters van de plaatselijke  verenigingen.

Militaire en burgerlijke prominenten en het talrijk opgekomen publiek woonden de zeer ingetogen en waardige herdenkingsdienst bij. Aalmoezenier Eerw. Dubois wist tijdens de homolie iedereen te beroeren.

Na de herdenkingsplechtigheid was er een bloemenhulde door de plaatselijke jeugd op het ereperk der oud-strijders onder de tonen van de piperband. Ook de Last Post klaroenblazers van de Menenpoort te Ieper zorgden voor een zeer emotioneel moment bij het spelen van  “ The Last Post “.

Aan de gedenkkapel werd er in de toespraken hulde gebracht aan onze Canadese bevrijders en alle oorlogsslachtoffers.

Een bloemenhulde en de Nationale hymnen besloten het officiële herdenkingsgedeelte.

Uit de pers:

Canadezen bevrijden Dudzele nog eens

DUDZELE - De tweedaagse Bevrijdingsfeesten van Dudzele brachten dit weekend veel volk op de been. Het hoogtepunt speelde zich af op het dorpsplein dat door Duitse en Canadese soldaatacteurs het bevrijdingstafereel van 18 september 1944 vrij nauwkeurig nagespeeld. Met verhalen, muziek uit de oorlogsjaren en nagebootste bombardementen werden de honderden bezoekers in de oorlogssfeer gebracht.

Blikvanger was een authentieke Canadese tank precies gelijk aan degene die op 18 september '44 de Duitsers verjoeg. Toen verzamelden zich tientallen Dudzeelse schoolkinderen op de tank voor de groepsfoto met de bevrijder. Om dat tafereel nog eens over te doen, onder meer ten behoeve van het programma Man bijt Hond werden 24 Dudzelenaars-van-toen bereid gevonden met oorlogskiekje nog eens over te doen. Alleen verplichtten stramme spieren hen om voor de tank te poseren in plaats van bovenop te staan zwaaien.

Spektakelrijk was ook de (vredige) tocht die een colonne van 60 militaire oldtimervoertuigen maakte langs Brugge, waar ze op het stadhuis ontvangen werden, en via Damme terug naar Dudzele reden. De zondag stond in het teken van een kerkelijke herdenkingsdienst voor de oud-strijders, parades door het dorpscentrum en veel bezoeken aan de fototentoonstelling Dudzele en omgeving tijdens oorlog en bevrijding. Deze tentoonstelling wordt vandaag maandag bezocht door de Dudzeelse scholen. (LFB)