Sainte-Anne d’Auray

Sainte-Anne d’Auray en                Constant Stroef (+28-04-1915)

Toen Martin (Van Acker, voorzitter) hoorde dat wij in juni naar Bretagne (Quibéron) zouden reizen, vroeg hij of we het graf van CONSTANT STROEF konden vinden en bezoeken.

Constant Stroef stierf, gekwetst, ziek en uitgeput, in Saint-Lunaire maar werd begraven in Sainte-Anne d’Auray., een paar honderd km verder, richting Bretoense kust.

De eerste coördinaten kregen we van Paul (De Vuyst) en we zochten dan geduldig verder met hulpvaardige Fransen, zoals hierna, als voorbeeld, blijkt.

Van:      BAYEUX Arnaud ( dir.sd56@onacvg.fr ) [arnaud.bayeux@onacvg.fr]

Verzonden:       dinsdag 9 mei 2017 15:17

Aan:      André Deetens

CC:         RODRIGUEZ Antoine ( dir.sd35@onacvg.fr )

Onderwerp:      RE: Soldat Belge Constant Stroef, décédé à Saint-Lunaire

Bonjour Monsieur,

J’ai pris connaissance de votre message avec beaucoup d’attention. Je vous confirme que la nécropole nationale de Sainte-Anne d’Auray (Morbihan) comprend un carré belge dans lequel reposent les dépouilles de militaires belges décédés en Bretagne de maladie ou des suites de leurs blessures. Je vous informe que je vous adresserai dès que possible (dans le courant du mois de mai) une photographie de la tombe du soldat Constant STROEF.

La commune de Saint-Lunaire étant située dans le département d’Ille-et-Vilaine, j’ajoute mon collègue directeur du service départemental de l’ONACVG d’Ille-et-Vilaine en copie de ce message. Il pourra ainsi vous répondre directement.

Arnaud BAYEUX DIRECTEUR DU SERVICE DEPARTEMENTAL DU MORBIHAN OFFICE NATIONAL DES ANCIENS COMBATTANTS ET VICTIMES DE GUERRE                            Préfecture du Morbihan

Mr Bayeux bezorgde ons een route-beschrijving, de exacte ligging van het graf en ook al een foto van het graf van Constant.

En zo stonden wij, op 15 juni 2017 - een zonnige dag - op de Nécropole Nationale de Sainte-Anne d’Auray .

We legden een bloemstuk – namens NSB-Dudzele – aan het graf van Constant Stroef (zie foto’s).

De militaire nationale begraafplaats bevat 2106 graven, waarvan 274 van Belgische soldaten, gestorven in WO I.

Het kerkhof, ingedeeld in ‘carré’s’, wordt door daartoe aangestelde militairen zeer goed onderhouden en straalt rust en vrede uit. Vrede die de overledenen, bij leven, niet gekend hebben…

Het dorpje, Sainte-Anne d’Auray is ‘een schort’ groot: amper 5 vierkante km (Dudzele is 4 x groter). Er zijn 2500 inwoners.

Maar zie, midden in het dorpje, staat een grootse basiliek, 80 m hoog gewijd aan de H. Anna, moeder van Maria. Zij zou in 1625 verschenen zijn aan een zekere Yvan Nicolazic met de boodschap in het Bretoens “Mezo mama Anna Mari”. (ik ben Maria’s moeder).

Johannes-Paulus II bezocht de basiliek in 1996. Dagelijks komen er bussen toe, met honderden toeristen. Sainte-Anne d’Auray is dan ook het 2de grootste bedevaartsoord van Frankrijk. Jaarlijks komen hier 500.000 bedevaarders.

En toch zijn in dit dorpje niet eens veel souvenirwinkels, café’s en hotels te vinden.. (zie foto van de basiliek). Gelukkig maar.

Het dorpje ligt op de weg naar Compostella en is een halteplek voor bedevaarders.

Constant Stroef rust hier dus, in de schaduw van de basiliek, midden het groen en in vrede.

Dank aan Martin, Paul en mijn echtgenote Jeannine, mede-fotograaf.

André Deetens, 01.11.2017