Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Notre-Dame de Lorette

Het mysterie van Adolph Verbalvert is opgelost

Adolf Verbalvert is de enige Belg die is begraven op de alom bekende Franse militaire begraafplaats van Notre-Dame De Lorette. Tijdens de jaarlijkse uitstap van NSB Dudzele hebben wij onze landgenoot een waardige herdenking betuigd. Helaas was tot op deze datum niets terug te vinden over de herkomst van deze man. Door verdere opzoekingswerk door ons bestuurslid Paul De Vuyst is dit mysterie na al die jaren opgelost. Zie info hieronder.

Dwangarbeider VERHAVERT Adolf

Ook Adolf stierf voor het Vaderland.  Hij werd geboren te Moerzeke, Oost-Vlaanderen op 6 juni 1874.   Hij zou tenslotte overlijden te Hamel, Pas-de-Calais, op 23 december 1916 als één van vele opgeëisten die het einde van hun verplichte tewerkstelling, als dwangarbeider, in harde omstandigheden niet zou halen.  Tienduizenden Belgische jonge mannen werden gedeporteerd.  Duizenden zouden sterven.

Adolf was de zoon van Leo (landbouwarbeider) en Philomena DE COCK (kantwerkster).   Als opgeëiste behoorde hij tot “Z.A.B. 2” (Zivil Arbeiter Bataillon) en droeg het stamnummer 984.  Hij werd verplicht tewerkgesteld te Neuville, St Amand, Tortequesne en Hamel. Zijn laatste rustplaats bevindt zich te Ablain-Saint-Nazaire, Pas-de-Calais, Franse Nécropole nationale de Notre-Dame de Lorette meer bepaald in het perk 15, rang 8, graf nr 2994.

Op het graf staat foutief “Verbalvert” als naam vermeld.  Laat ons hopen dat deze naam ooit gecorrigeerd wordt.

Met hartelijke dank aan dhr.Donald Buyze (Wervik).

Meer info over bezoek van NSB Dudzele aan Notre-Dame de Lorette: klik hier