Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Dudzele – Leke – Ramskapelle-aan-de-IJzer

Opgesteld door P.De Vuyst – versie 3 – november 2015 – NSB Dudzele

Enkele weken terug was ik welkom bij de familie Walter Dobbelaere in Heist. Het gesprek ging al vlug over familiegeschiedenis. Walter was bereid om onderstaande met ons te delen.

De grootmoeder van Walter Dobbelaere hield bijgevoegde foto’s jaren bij. Walter ontfermde zich er op zijn beurt over. Zij geven ons een kleine kijk in enkele gebeurtenissen.

 

Arthur Dedulle woonde langs de Nieuwpoortsesteenweg in het nummer 9, te Ramskapelle

 

Arthur Dedulle, grootvader van Walter, liet zich tijdens de oorlog fotograferen voor een geschilderd doek gemonteerd op een houten raam. Hij behoorde als militair bij het 3de Linieregiment (infanterie). Arthur was de zoon van Euphrasie Jongbloed en Karel Dedulle uit het plaatsje Ramskapelle-aan-de-IJzer.

Arthur Dedulle zou na de oorlog huwen met Pharaïlde Devriendt. Pharaïlde was afkomstig uit Leke. Hun dochter, Marie-Louise Dedulle, zou huwen met Abel Dobbelaere afkomstig uit Dudzele. Deze laatste vestigde zich met z’n gezin te Dudzele. Samen zouden zij zeven kinderen hebben; Irene, Charles, Richard, Gust, Marcel, Valère en Walter.

Isidoor Devriendt was de oudste broer van Pharaïlde Devriendt. Op 9 augustus 1917 werd het huis van Isidoor op de Kaai in Leke beschoten. Het kindje Valere, zoontje van Isidoor Devriendt en Julia Parmentier lag in zijn wieg en bleef ongedeerd.

Leke 1914-1918. Foto met wiegje. Toen het bombardement losbarstte lag het kindje Valère Devriendt nog in het wiegje. Het kindje overleefde de inslag zonder schrammetje. Iedereen was het er over eens; dit was een mirakel.

De vader en moeder van Isidoor (° Bovekerke 20-9-1884) en Pharailde (°Leke 5-2-1894) waren Hippoliet Devriendt (°Koekelare 18-11-1861) en Louise Steen (°Vladslo 4-10-1858). Ze woonden in Leke.

Hippoliet en Louisa

       Arthur Dedulle, in het Guldenboek der Vuurkaart (zie foto 1)

 Gedwongen arbeid voor de Duitsers te Leke

Leke 1917. De Moedige Hongerlijders van Eecloo. Volgens de grootmoeder van Walter Dobbelaere, Pharaïlde Devriendt, staat in deze groep ergens een broer van haar en misschien zelfs haar vader. Zij zitten er tussen mannen van Eeklo.

Er heerst honger, bemerk het mes en het sneetje brood. Er zijn geen Duitse soldaten te zien in dit beeld maar alles wijst erop dat zij in de barak op de achtergrond bivakkeren. De twee mannen op de voorgrond zijn uitgerust met geweren wat vreemd lijkt.

Met dank aan

dhr.Walter Dobbelaere (Heist).

dhr. Raf Devriendt