Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

IEPER

Het contrast
Ieper – Ypres – Wipers 1934
 
 
Tekst: P.De Vuyst
Koning Leopold III in gesprek met NSB-lid en groot oorlogsinvalide Emiel Ceulenaere. Ieper, 29 juli 1934.
 
Ieper, twintig jaar later 1914 - 1934
In de stad Ieper werden grote inhuldigingsfeesten gepland bij de voltooiing van de heropbouw van het belfort en de westelijke vleugel van de Lakenhalle.
Na de kerken was men gestart met de wederopbouw van de hallen en het belfort. Het belfort was zo goed als af in 1934. Op 29 juli worden Leopold III en Astrid uitgenodigd om het belfort plechtig in te wijden.
Slecht weer en de geboorte van Albert II (6 juni 1934) verhinderden Astrid om mee te komen. Om 15.10 uur wordt de koning, met kanonschoten, aan het station verwelkomd. Koning Leopold III was hiervoor speciaal per trein naar Ieper gekomen. 
Na de gebruikelijke begroetingen aan de voornaamste monumenten, de speeches en de onthulling van de vijf beelden aan het belfort neemt men plaats op de tribune, aan de noordzijde van de Markt, voor de historische stoet.
Koning Leopold III en Emiel
 
Leopold III z’n vader, koning Albert I, was pas sinds 17 februari 1934 na een klimongeval overleden. Voor veel oudstrijders was het sterven van koning Albert I een groot verlies. Albert I was immers “hun” koning geweest tijdens de Grote Oorlog.

Op de foto is de kersverse Koning Leopold III in gesprek met groot oorlogsinvalide dhr.Emiel-Henri Ceulenaere (°Wulveringem/Veurne 28 mei 1892, + Ieper 03 september 1938). Emiel zit in een rolstoel.
 
Het contrast
 
Het compleet vernielde Ieper werd stilaan hersteld. De stad haar wonden werden geheeld maar de letsels van oudstrijder Emiel Ceulenaere konden niet meer genezen worden. 
 
Het contrast tussen beide oorlogsslachtoffers, de blijvend onherstelbaar gehavende Emiel aan de ene kant en de heropbouw van de stad Ieper aan de andere kant, kon niet groter zijn. Hij zou aan z’n rolstoel gekluisterd blijven en vier jaar later overlijden. De stad Ieper zou zich volledig herstellen.
 
Bronnen
Info via www.westhoekverbeeldt.be
Foto’s: verzameling P.De Vuyst
·         foto Emiel Ceulenaere: copyright by Photo “Actualit”, Bruxelles
·         foto Ieper, Lakenhalle en belfort: copyright by C.Pottier, Oostende
Brochure “Officieel Programma”: verzameling P.De Vuyst