Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Brussel

Een symbolische foto

100ste verjaardag van de nationale onafhankelijkheid, 1830-1930

Brussel, Warandepark, 21 juli 1930, Eeuwfeesten

 

Een optocht van 60.000 oudstrijders trekt traag voorbij.  Zij brengt hulde aan Koning Albert I, de Koning-Ridder.  Niettegenstaande het volop zomer is, werd de stoet net gegeseld door een stortvlaag.  De foto toont een cameraman, die zich tussen het publiek verbergt.  Hij legt de voorbijtrekkende groep blinde soldaten vast op film.  Er zijn stoelen voorzien en het traject is opgedeeld in zones; hier zone B.  Er zijn heel wat toeschouwers.  Ze kijken aandachtig toe.

Een priester neemt dit deel van de optocht op sleeptouw.  De blinde oorlogsinvaliden, met hun donkere brillen en stokken, volgen gedwee aan de arm van de persoonlijke begeleider.  Velen hebben een tuiltje bloemen bij.  

Zij zien al geruime tijd geen nieuwe dingen meer, vaak enkel opstoten van scherpe terugkerende oorlogsbeelden verweven in een net van angstig dromen.

De fotograaf geeft aan de toeschouwers, langsheen de weg, een plaats achteraan op de foto.  De blinden mogen vooraan op de foto; zij zijn de belangrijkste figuren.  Zij zullen echter foto, noch film, ooit zien. 

Deze momentopname van de stoet is deels onscherp.  Alsof wij, de kijkers, de slechtzienden geworden zijn en de rauwe realiteit achter hun leed nooit zullen zien of begrijpen.  De blinden zien de gevolgen van de oorlog scherper dan de camera en niet andersom.  Een foto met een grote symbolische waarde (fotograaf onbekend).

Tekst: P.De Vuyst

Foto: verzameling P.De Vuyst