Uitstap naar Dudzele

Net na de Grote Oorlog reisde oorlogsreporter Abraham Hans door het getormenteerde West-Vlaanderen. Hij kwam hierbij door onze streek en schreef het volgende:
“Menige schilder en duizenden badgasten kennen dit gewest ten noorden van Brugge, met zijn oude stemmige, historische dorpen, die nog in zich dragen de stempel van ’t Zwin en zijn gans machtig verleden. Gespaard zijn Brugge en Damme, Oostkerke en Lissewege, Hoeke’s kerkje, Dudzeele’s oude toren.”
Samen met vier andere Polderdorpen; Damme, Oostkerke, Hoeke en Lissewege vormt Dudzele één lange schilderachtige en uitgestrekte vlakte enkel onderbroken door kanalen. In de eerste bloeiperiode van het kusttoerisme werden postkaarten verkocht van die oude Dudzeelse Romaanse toren met de vermelding “Environs de Blankenberghe”. Vele seizoenstoeristen genoten reeds in de Belle Epoque van dit reusachtig, uitgestrekte en mooie landschap gekroond door een strakgespannen staalblauw dak, eindeloos omzoomd door kruinen van wilgen en populieren.
Wie denkt aan een leuke daguitstap waar je echt kan hopen te kunnen ontspannen en rust te vinden, dan kom je eens naar Dudzele net zoals de vele badgasten van toen. Dudzele is nog steeds één van die grote Polderdorpen ten noorden van Brugge. Een uitstap in de reusachtige vlakke Polders doet stil genieten.
Dudzele heeft veel te bieden; centraal het rustieke dorp ontsproten in de schoot van de omringende velden en weiden, twee (!) trotse wakende kerktorens, een unieke herdenkingskapel en aanpalend erepark en dit alles zorgzaam omarmd door een netwerk van wandel- en fietspaden voorzien van infoborden. Meteen zal je aanvoelen dat Dudzele’s mystiek meer dan een bezoek waard is. Wie z’n gezondheidskuur helemaal wil afsluiten kan dit doen bij een drankje op een locatie naar keuze en ondertussen het ritme aanvoelen van een authentiek dorp, geborgen in een rijk verleden. Dat het verleden zorgvuldig gekoesterd en bewaard wordt, dat zal je zien en proeven met alle zintuigen.
Voor wie meer Poldersfeer wenst, is een bezoek aan buurgemeenten Lissewege, Oostkerke, Hoeke en Damme een ware aanrader. Of doe ze gewoon alle vijf samen zoals de toenmalige reporter Abraham Hans.
P.De Vuyst