Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Oude Strijders

 

Oude strijders
 
 
Toen wij als kind onze grootvader vroegen iets te vertellen over die Grote Oorlog werd het stil. Grootvader staarde in de donkere binnenkant van z’n oogleden en zag sombere gehelmde schimmen stil marcheren onder een gebarsten wolkendek. Een kapotgeschoten hemel waaruit een miezerige regen droop op de grauwe gezichten van z’n dode kameraden. Een ogenblik lang, levenslang. De oorlog had hem nooit meer losgelaten. Ondanks z’n gezegende ouderdom werd hij nog steeds voor een heel groot stuk geleefd door die ingrijpende oorlogsjaren. Nooit kon hij zich volledig verzoenen met de realiteit van het alledaagse naoorlogse leven. Een leven lang geleefd worden door plots opduikende verschijningen. Niemand die kon begrijpen wat hij meegemaakt had, dat hij niet kon loslaten; modder, slijk, angst, vuil, bloed, het toedekken van stervenden en vooral het vasthouden aan het leven als een bezetene tot je er bijna aan kapot gaat.
Grootvader Jozef, de toen nog jonge strijder, is zoals vele anderen als een oude man teruggekeerd uit de strijd. Versleten door oorlog. Wij hebben deze soldaten bij hun thuiskomst een toepasselijke naam gegeven; oud-strijders.
Ik was net geen twaalf toen Jozef voor een laatste keer overstak naar die troosteloze vlakte met haar druipend wolkendek. Hopelijk heeft hij er z’n kameraden teruggezien en heeft hij nadien kunnen proeven van de rust van het eeuwige Licht.
Wens je meer te weten over Dudzele en haar soldaten en oud-strijders? Doorzoek dan zeker onze website.