Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

 

 
Een platte grond van de
 
hemel
 
 

    Op de hoek van twee straten probeerden restanten schemering, in de mist, geruisloos weg te sluipen maar ze kwamen vast te zitten in morgensmoor.  Deze sluiermist haastte zich niet en scheen tijd nodig te hebben om alles egaal te verdichten.  De verlaten straten en huizen lagen nat van het zweet en dampten nevel in een waas van mysterie. 

Enkele stille figuren waadden zich door het kleine straatje waar de huizen elkaar al eeuwen proberen te raken.  In die eenzame zachte massa loerden heimelijk duizenden herinneringen verscholen in een schuifelende grijswitte waas.

Een intense atmosfeer zette haar stempel.  Damp werd opgezogen in het groeiende labyrint.  Net op het moment dat de stoet dichte gewaden, die immers al jaren het dorp bezoekt, onvoorspelbaar zoals altijd, haar geheimen uit het verleden wou toefluisteren, bleef ze uitdagend buiten bereik.

De klamme stilte ging over in dwalende herinneringen geoogst uit omringende velden en huizen.  Toen verhief de mist zich, bevrijdde het dorp uit celmuren, maar liet als herinnering bij alles een schaduw na onder de opgedoken zon.

Een plattegrond van de hemel had zich losgemaakt van het dorp.

Tekst: P.De Vuyst.  NSB Dudzele, december 2014.