Dudzele, 11 november 2010
90 jaar NSB Dudzele: jubileumviering
11 november is voor Dudzele nooit een gewone dag geweest.
In 2010 betekende 11 november echter nog iets meer. Dit omwille van vier redenen; NSB Dudzele en de unieke herdenkingskapel vierden hun 90ste verjaardag, het herdenken van de militaire oorlogsslachtoffers en voor het eerst kregen de Dudzeelse burgerlijke oorlogsslachtoffers een plaats in de herdenkingskapel.

Het herdenkingsfeest begon reeds ‘s morgens om kwart na negen met een optocht door de Sint-Lenardstraat , richting kerk, onder de begeleiding van de Passchendaele 1917 Pipes en Drums, Piperband.    De trotse kleurrijke verenigingsvlaggen lieten zich bewonderen onder de strakke wind.

De misviering werd opgeluisterd door de prachtige stem van mevr.Amaryllis Dieltiens, kippevelmomenten van de “Pipers”, de Koninklijke Harmonie Poldergalm, de engeltjes uit het jongerenkoor en het Dudzeelse kerkkoor.

Door het slechte weer werd de volledige herdenking in de kerk gehouden.

De Dudzeelse burgerlijke oorlogsslachtoffers stonden centraal in deze jubileumviering. Het bedekte houten kader stond voor het altaar. Op de treden stonden de familieleden, afgevaardigden, van de slachtoffers. Tijdens het onthullen van het kader was de ganse wereld even vervat in dat ene moment.   Alle aandacht werd omgevormd tot innerlijke stilte en maakte de viering een intense beleving. Even werd de tijd niet gemaakt door de klok. Even hielden we met z’n allen de tijd vast in het Licht van de ervaring van een uitzonderlijk moment. Buiten geselden rukwinden en regens de kerk maar niemand die het merkte. Samen hebben we voor een innig en tijdeloos samenzijn in gemeenschap gezorgd.

Na de misviering trokken de aanwezigen, waaronder vele kinderen, in stoet naar de zaal De Polder. Aan De Polder werden vredesballonnen opgelaten door de kinderen. Over een natje en een droogje werd na- en bijgepraat tijdens een rijkelijke receptie. In de namiddag werd door de ingeschrevenen een lekker feestmaal genuttigd. De voorzitter van NSB Dudzele, dhr.André Proot, richtte het woord aan de aanwezigen.   Naar jaarlijkse gewoonte werd een gesneuvelde in de kijker gezet. Voor dit jaar was dit dhr.Amand De Backer, een in Nederland geïnterneerde soldaat.

Het verhaal van Amand paste perfect in het sociale en solidaire karakter van NSB Dudzele. NSB Dudzele heeft in de loop der jaren haar taak ook steeds ruimer gezien dan enkel dat van het herdenken. NSB Dudzele heeft steeds gepoogd mensen samen te brengen en dit met aandacht voor de verhalen uit het verleden.

Na de maaltijd was het tijd voor toneel en tombola. Een rijk gevulde dag die enkel kon slagen dankzij de inzet van een ganse groep vrijwilligers in een feilloze organisatie. Zonder hen was dit feest niet mogelijk geweest.

Onze soldaten, weggevoerden of andere slachtoffers hoopten na de oorlog dat hun offers, hun lijden, niet voor niets zou geweest zijn. Welnu hun oorlog heeft er toe geleid dat een grote groep aanwezigen in onze leefgemeenschap elkaar ontmoetten. Dankzij ieders aanwezigheid kunnen we voorzichtig zeggen dat hun offer inderdaad niet helemaal voor niets is geweest. Het heeft een ganse groep samengebracht om te bezinnen over oorlog en vrede. Zonder de sympathisanten kon dit herdenkingsfeest evenmin plaatsvinden.   Aanwezigen en vrijwilligers waren allen de plaatselijke helden van deze mooie dag.

De verhalen kan men nalezen in de verschillende brochures of via de website (www.WO1Dudzele.Brugseverenigingen.be).
Met dank aan en van iedereen

.

hapjes voor receptie op weg naar de kerk 's morgens om 06u00 leden pipe band maken zich klaar op weg naar de kerk ons bloemenmeisje leden pipe band maken zich klaar intrede