Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

OORLOGSBLOEMEN

 

“Oorlogsbloemen”

 

Tekst: P.De Vuyst

Handgeschilderd benen kaartje.

Karabinier Jean Muller, Belgisch Leger te velde (“en campagne”), souvenir van het front, 1914-1915-1916.

Reeds vroeg in de Groote Oorlog ontstond bij soldaten een drang om hun aanwezigheid aan het front te symboliseren in iets liefdevols en hoopgevend als een soort tegenpool van het harde ruwe oorlogsbestaan. De Fransen kozen voor “Le Bleuet” of blauwe korenbloem. Haar blauwe kleur refereerde naar de eerste kleur op de Franse vlag en de kleur van het Franse soldatenuniform. In 1915 schreef de Canadese dokter John McCrae een gedicht waarin de rode klaprozen centraal stonden. De klaproos, of “Poppy”, zou als gevolg hiervan het symbool bij uitstek worden van de Groote Oorlog voor de Britse troepen. De Belgische soldaten kozen voor het witte madeliefje. Ook dit kleine witte bloempje gedijde in het oorlogsgebied. Bovendien was het bloempje eenvoudig toe te voegen aan een soldatenbrief. De drie strijdende landen aan het westelijk front onderscheidden zich in kleuren maar allen gebruikten dezelfde vorm, namelijk een bloem.

Reeds voor het uitbreken van de Groote Oorlog werden aan bloemen speciale betekenissen gegeven; van hofmakerij tot trouw en rouw. Na de oorlog zou aan deze drie bloemen een betekenis toegevoegd worden, namelijk dat van mededogen. De oorlogsinvaliden maakten, in elk van de drie geallieerde partijen, de bloemen na en deze werden verkocht ten voordele van de invaliden, de verminkten.

Tijdens de Groote Oorlog werden drie bloemen het symbool van hoop en leven aan het front. Na de oorlog brachten deze bloemen soelaas bij oorlogsinvaliden. Vandaag heeft de Vlaamse

Gemeenschap gekozen voor de “Poppy” als symbool van de herdenking van de Groote Oorlog in Vlaanderen; misschien omdat men het madeliefje vergeten was, misschien omdat de “Poppy” een veel sterkere internationale weerklank vindt. Hoedanook het Madeliefje zal altijd de bloem van de Belgische soldaat aan het IJzerfront blijven.

Tekst

P.De Vuyst

Afbeelding

Collectie P.De Vuyst

Bronnen

Lagrou P., Het IJzerfront. Van Diksmuide tot Nieuwpoort, vroeger en nu. De Lantaarn b.v., Ede, 2014.